Medelhavsdieten

Medelhavsdieten – En översikt

Medelhavsdieten består främst av färsk, hälsosam växtmat som fullkorn, grönsaker, frukt, nötter, baljväxter, oliver, fisk och skaldjur. De kombinerar detta med minskade mängder rött kött och mejeriprodukter.

Tappa inte taget: maj 2014

Medelhavsdieten är mer näringsrik eftersom livsmedel är mindre bearbetade. Att bearbeta mat, och till och med laga det, berövar det näringsämnen. Men i en traditionell Medelhavsdiet äts de flesta livsmedel råa eller lätt kokta. När rött kött serveras är det vanligtvis trimmat med överskottsfett. Den totala kosten ger rikligt med fiber, hälsosamma fetter, vitaminer, mineraler, protein och essentiella fettsyror som krävs av kroppen för att upprätthålla hälsan och förebygga kroniska sjukdomar.

I grund och botten kräver en Medelhavsdiet människor att äta en hel del färsk frukt, växtmat, fisk, fjäderfä, vissa mejeriprodukter, medan de använder extra virgin olivolja som den främsta källan till fett.